Installateur Inventum Modul-AIR en Inventum Spaarpomp

Doe maar Duurzaam is installateur van de Inventum Modul-AIR en de Inventum Spaarpomp. Beide warmtepompen maken gebruik van de warme ventilatielucht uit de woning die normaal gesproken verloren gaat aan de buitenlucht.

Subsidie

Doordat er door de Modul-AIR en de Spaarpomp minder energie verbruikt wordt, is de energierekening ook lager. Naast een lagere energierekening kan de ISDE-subsidie aangevraagd worden van €2.250. Wij helpen u graag met de aanvraag van de subsidie.
Inventum Modul AIRInventum Spaarpomp

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een innovatief en energie-efficiënt systeem dat gebruikt wordt om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Het bijzondere aan dit type warmtepomp is dat het de warmte hergebruikt die normaal gesproken via de mechanische ventilatie van huizen verloren gaat.


Wanneer is uw huis geschikt?

Uw huis heeft een mechanisch ventilatiesysteem of een warmteterugwinningsinstallatie. Dit is meestal het geval bij huizen die gebouwd zijn na 1980 en herkent u aan de ronde luchtroosters in het plafond.


Hoe werkt het?

De ventilatiewarmtepomp werkt door warme binnenlucht, die anders naar buiten verloren gaat, op te vangen. Deze lucht bevat restwarmte die de warmtepomp vervolgens benut. Het apparaat onttrekt de warmte uit de afgevoerde lucht en gebruikt een warmtewisselaar om deze energie over te dragen aan het verwarmingssysteem van de woning. Dit proces is niet alleen energie-efficiënt, maar zorgt ook voor een constante circulatie van verse lucht wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.


Verschillen met andere warmtepompen

In tegenstelling tot traditionele warmtepompen, die warmte onttrekken uit externe bronnen zoals de buitenlucht, grondwater of de aarde, haalt de ventilatiewarmtepomp zijn warmte uit de binnenlucht van een gebouw. Dit maakt het een ideale oplossing voor stedelijke gebieden of woningen zonder de mogelijkheid tot diepe grondboringen. Bovendien is de installatie vaak eenvoudiger en minder ingrijpend dan die van grondgebonden warmtepompsystemen.

Een ventilatiewarmtepomp is vooral effectief in geïsoleerde woningen waar het maximale voordeel kan worden gehaald uit de restwarmte van de binnenlucht. Het is een uitstekende keuze voor huiseigenaren die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen zonder in te leveren op comfort en efficiëntie.


Het belang van goede ventilatie

Goede ventilatie is essentieel in uw woning. Zonder voldoende ventilatie kan dit leiden tot een opeenhoping van vocht en schadelijke stoffen in de binnenlucht, wat de luchtkwaliteit en gezondheid negatief beïnvloedt. Een ventilatiewarmtepomp helpt dit probleem te voorkomen door de lucht continu te verversen.

Installatieproces

 • Voorbereiding

  Voordat de installatie begint moet er een beoordeling van de woning plaatsvinden. Dit omvat het controleren van de isolatie, de bestaande ventilatie en het verwarmingssysteem om te zorgen dat deze goed kunnen samenwerken met de warmtepomp.

 • Plaatsing van de warmtepomp

  De ventilatiewarmtepomp bestaat uit enkel een binnenunit die de huidige mechanische ventilatie-unit vervangt en moet worden geplaatst in de buurt van de cv-ketel.

 • Aansluiting op het ventilatiesysteem

  De warmtepomp wordt aangesloten op het bestaande ventilatiesysteem van het huis. Dit vereist een zorgvuldige afstemming om de juiste werking van de ventilatiewarmtepomp te garanderen.

 • Elektrische aansluiting

  De warmtepomp heeft een elektrische aansluiting nodig. Een elektricien zorgt ervoor dat de installatie voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Inventum Modul-AIR en Inventum Spaarpomp

De Modul-AIR en Spaarpomp zijn voornamelijk geschikt voor eengezinswoningen, rijtjeshuizen en appartementen waar mechanisch geventileerd wordt. In deze woningen wordt via afzuigventielen in de keuken, het toilet en de badkamer vervuilde en vochtige lucht afgezogen. Deze warmtepomp, zonder buitenunit, wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt gebruikt om het cv-water te verwarmen tot maximaal 60°C. Dit wordt vervolgens ingezet voor het verwarmen van de woning en voor warm tapwater.


Verschil tussen Inventum Modul-AIR en Inventum Spaarpomp

Functionaliteit
De Inventum Modul-Air is ook een ventilatiewarmtepomp, maar deze is geavanceerder in termen van modulaire uitbreidbaarheid. Dit systeem is ontworpen om niet alleen warmte uit de ventilatielucht te hergebruiken, maar kan ook worden uitgebreid met extra modules voor meer functionaliteiten.


Modulaire uitbreidbaarheid
De Modul-Air kan worden aangepast aan specifieke behoeften en situaties door het toevoegen van modules, zoals een extra warmte element voor warm tapwater, een boiler vat of een module voor verwarming van de inkomende lucht.


Installatie en ruimtevereisten
Vanwege zijn modulaire aard moet er rekening gehouden worden met extra ruimte, afhankelijk van de gekozen modules.Neem contact met ons op

Voor vragen of een vrijblijvende offerte kunt u dit formulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.